Gå til sideinnhold

Den jordnære melkebonden

IMG_8023
IMG_7963 1

Blant grønne enger og frodig skog, midt i smørøyet av Steindal, ligger gården til Johan Isak Tveit

Vi fikk lov til å komme på besøk i fjøset og lære mer om driften på gården

IMG_7968

I fjøset har Johan Isak femti melkekyr

Til sammen leverer de rundt 450 000
liter melk i året

Den eldste kua på gården er syv år og hun har fått fem kalver

Fjøset er et moderne robotfjøs, som innebærer
at kuene selv går inn for å bli melket,
og alt styres med teknologi

Forventningsfull ku nr. 0117 går inn i avlukket

Hun har ikke melketillatelse enda og må vente litt før hun kan melkes

IMG_8012

Å være melkebonde er et liv man må velge,
det blir nærmest en livsstil

Johan Isak har jobba på gården
så lenge han kan huske

Han liker å drive med dyr og opplever at kuene
er både trygge og nysgjerrige

Som bonde og selvstendig næringsdrivende er økonomien spesielt viktig

Johan Isak er opptatt av å ha et nært og godt forhold til banken sin

Han syns det er fint med en personlig kunderådgiver som er tilgjengelig

IMG_7997 1

Johan Isak er involvert i hele livsløpet
til dyrene sine

Helt fra prosessen med inseminering, kalving og melkeproduksjon, til dyret blir sendt til slakteri og videreforedling

Hittil i år har det blitt født tjue kalver på gården

Melken som produseres leveres både til TINE, som eies av bønder over hele Norge, og til den lokale osteprodusenten Osteverkstedet, som ligger vegg i vegg med gården til Johan Isak.

Melken transporteres i rør direkte fra fjøs til osteproduksjon, og videre til butikker i lokalområdet

Dyr som skal slaktes kan sendes med dyretransport til slakter Jens Eide

Det blir ikke mer kortreist og bærekraftig enn det

Gi oss tilbakemelding