

Blant grønne enger og frodig skog, midt i smørøyet av Steindal, ligger gården til Johan Isak Tveit
Vi fikk lov til å komme på besøk i fjøset og lære mer om driften på gården
I fjøset har Johan Isak femti melkekyr
Til sammen leverer de rundt 450 000
liter melk i året
Den eldste kua på gården er syv år og hun har fått fem kalver
Fjøset er et moderne robotfjøs, som innebærer
at kuene selv går inn for å bli melket,
og alt styres med teknologi
Forventningsfull ku nr. 0117 går inn i avlukket
Hun har ikke melketillatelse enda og må vente litt før hun kan melkes
Å være melkebonde er et liv man må velge,
det blir nærmest en livsstil
Johan Isak har jobba på gården
så lenge han kan huske
Han liker å drive med dyr og opplever at kuene
er både trygge og nysgjerrige
Som bonde og selvstendig næringsdrivende er økonomien spesielt viktig
Johan Isak er opptatt av å ha et nært og godt forhold til banken sin
Han syns det er fint med en personlig kunderådgiver som er tilgjengelig
Johan Isak er involvert i hele livsløpet
til dyrene sine
Helt fra prosessen med inseminering, kalving og melkeproduksjon, til dyret blir sendt til slakteri og videreforedling
Hittil i år har det blitt født tjue kalver på gården
Melken som produseres leveres både til TINE, som eies av bønder over hele Norge, og til den lokale osteprodusenten Osteverkstedet, som ligger vegg i vegg med gården til Johan Isak.
Melken transporteres i rør direkte fra fjøs til osteproduksjon, og videre til butikker i lokalområdet
Dyr som skal slaktes kan sendes med dyretransport til slakter Jens Eide
Det blir ikke mer kortreist og bærekraftig enn det