Gå til sideinnhold
Hjem / Livssituasjoner / Jeg er fylt 18 år – hva nå?
6 (2)

Jeg er fylt 18 år – hva nå?

Vi har samlet nyttig informasjon til deg som skal i gang med voksenlivet.

Nå regnes du som en myndig voksen og har mer selvstendighet og ansvar når det gjelder økonomiske forhold. Forholdet mellom deg og banken din endres nå, og mer ansvar flyttes fra foreldrene dine og over på deg.

Selv om du nå er myndig, er det fortsatt lurt å søke gode råd fra foresatte, banken din og andre personer du stoler på.

Kontroll over din egen bankkonto
Når du fyller 18 år får du tilgang til flere funksjoner i mobilbanken og nettbanken. Nå får du oversikt over alle kontoene som er opprettet i ditt navn, og du kan overføre penger, betale regninger eller kommunisere med banken. Det gjelder også alle sparekontoer som er opprettet i ditt navn.

Som en voksen har du full kontroll over din egen bankkonto.

Spar til bolig eller bil

Hvis du tjener penger, er det lurt å sette av noe til sparing. Det finnes flere typer sparekontoer. Har du for eksempel hørt om BSU?

Boligsparing for ungdom er en spareform for deg under 34 år. Denne kontoen gir bankens høyeste rente på sparing på konto. Du kan spare inntil 27 500 kroner i året, og få 10 % skattefradrag på beløpet du sparer. Det betyr at du kan få inntil 2 700 kroner i skattefradrag per år. Dette er forutsatt at du tjener nok til at du må betale skatt. Tjener du mindre enn 70 000 kroner per år skal du ha frikort og betaler ikke skatt, da får du heller ikke skattefradrag.

Forsikring

Nå som du er myndig kan det være greit å få oversikt over hvilke forsikringer du har. Kanskje dine foreldre/foresatte har opprettet en barneforsikring på deg? I så fall bør du blant annet undersøke hvor lenge den varer.

Vår samarbeidspartner Frende Forsikring har gode forsikringspakker for deg som er ung.

Kanskje skal du også ta lappen og kjøpe deg bil. Vi tilbyr også bilforsikring via Frende Forsikring.

Rådgivning

Uansett hva ditt neste steg i livet er, så er vi her for å hjelpe deg. Hos oss får du din egen rådgiver.

Enten du skal studere, ønsker deg egen bil, eller begynner å jobbe og drømmer om å kjøpe din første bolig. Vi har erfarne rådgivere som kan hjelpe deg med å lage en plan for din privatøkonomi.

LSB Diverse (12 of 47)

Gi oss tilbakemelding