Gå til sideinnhold

Endelig 18 år – hva nå?

God jul
God jul (3)

Her kommer litt nyttig info til deg som skal i gang med voksenlivet.

Nå regnes du som en myndig voksen og har mer selvstendighet, men også mer ansvar
– kult og kanskje litt skummelt?

Det betyr blant annet at du bestemmer over dine egne penger, og må sørge for at regninger i ditt navn blir betalt.

Foreldrene dine har ikke lenger tilgang til kontoen din, men du kan velge om de fremdeles skal ha innsikt i hvordan du bruker pengene dine.

Nå regnes du som en myndig voksen og har mer selvstendighet, men også mer ansvar. Du kan velge om du vil at foreldrene fremdeles skal kunne se hvordan du bruker pengene.

Forholdet mellom deg og banken din endres, og mer ansvar flyttes fra foreldrene dine og over på deg.

Hva betyr det egentlig å være 18 år og myndig? Det betyr blant annet at du bestemmer over egne penger. Kult, og litt skummelt.

Selv om du nå er myndig, er det fortsatt lurt å søke gode råd fra foresatte, banken din og andre personer du stoler på.

Få full oversikt med din egen bankkonto
Når du fyller 18 år får du tilgang til flere funksjoner i mobilbanken og nettbanken. Nå får du oversikt over alle kontoene som er opprettet i ditt navn, og du kan overføre penger, betale regninger eller kommunisere med banken. Det gjelder også alle sparekontoer som er opprettet i ditt navn.

Som en voksen har du full kontroll over din egen bankkonto.

student

Spar til egen bolig eller din første bil

Når du tjener penger, er det lurt å sette av noe til sparing. Boligsparing for ungdom (BSU) er den beste spareformen for deg under 34 år som ønsker å spare til bolig. BSU gir bankens høyeste sparerente. Du kan spare inntil 27 500 kroner i året, og få 10 % skattefradrag på beløpet du sparer. Altså inntil 2 750 kroner i skattefradrag per år. Dette er forutsatt at du tjener mer enn 70 000 kroner per år.

SØN

Forsikre deg med Frende ung

Frende ung er en skreddersydd forsikringspakke for deg mellom 18 og 30 år, så både du og tingene dine er godt dekket. Kanskje skal du også ta lappen og kjøpe deg bil?

student_innboforsikring

Ta en prat med din kunderådgiver

Uansett hva ditt neste steg i livet er, så er vi her for å hjelpe deg. Enten du skal studere, ønsker deg egen bil, eller begynner å jobbe og drømmer om å kjøpe din første bolig. Vi har erfarne rådgivere som kan hjelpe deg med å lage en plan for din privatøkonomi.

LSB Diverse (12 of 47)
22

Snakk med oss!

Vi ønsker å hjelpe deg så godt vi kan, ta gjerne kontakt for en prat!

Gi oss tilbakemelding